10 vinkkiä sängynostajalle
Kategoriassa Vinkit | 26 Helmikuu, 2008 | admin
Sängyn ostaminen voi olla työläs projekti. Kyse on sen verran hintavasta ja pitäaikaikaisesta hankinnasta, että vaihtoehtoihin on tutustuttava huolella ja mokata ei saa. Kukapa haluaisi pyöriä yöt epämukavassa punkassa ja kärsiä hereillä ollessaan selkäkivuista vain siksi, että tuli tehtyä hätiköityjä päätöksiä.
Vaikka omaa ostopäätöstäni edelsi perinpohjainen vertailu, on myönnettävä, että olosuhteet sänkykaupoissa olivat sen verran erikoiset, että lopullinen varmuus sängyn sopivuudesta syntyi vasta kotona. Alla kuitenkin muutamia vinkkejä sängyn ja erityisesti patjan ostajalle:
- Varaa tarpeeksi aikaa kiertelyyn ja vertailuun.
- Koemakaa erilaisia sänkyjä, sekä kovia että pehmeitä ja pohdi tuntemuksiasi. Älä keskity pelkästään tuijottamaan paino- tai suositustaulukoita.
- Pukeudu kevyesti tai helposti vähennettäviin vaatteisiin – Mistään pervoilusta ei ole kyse vaan yksinkertaisesti siitä, että paksussa toppatakissa tai pitkävartisissa saapikkaissa sänkyyn on vaikea saada tuntumaa. Pehmeä verkkariasu ilman kenkiä antaa jo hyvän kuvan sängyn kyvystä myötäillä kehoasi.
- Vaikka liikkeen sängyissä makailu tuntuukin aika älyvapaalta touhulta, varsinkin jos muut asiakkaat käyvät tiirailemassa sängyn hintatietoja mahakumpusi yli, älä ole moksiskaan. Teet tämän itsesi ja oman terveytesi parhaaksi.
- Asiantuntevilta myyjiltä saa usein hyvin tietoa erilaisista jousituksista ja materiaaleista. Myyjälle voi myös kohteliaasti ilmoittaa, että haluaa miettiä ja kokeilla sänkyä rauhassa.
- Petauspatjan kiinteys/pehmeys vaikuttaa jonkin verran sängyn lopulliseen pehmeyteen. Kokeile erilaisia kombinaatioita, esim. kova sänky/pehmeä petari, pehmeä sänky/medium petari jne. Liikkeissä on luvallista vaihdella esillä olevia petauspatjoja sängystä toiseen (ja jos ei ole, niin kannattaa vaihtaa liikettä).
- Pariskuntien kannattaa huomioida, että runkopatjoissa on usein tukevat reunat. Yhdistettäessä kaksi runkopatjaa sängyksi, keskelle tulee hieman kiinteämpi alue. Tavallisten patjojen reunat tuntuvat usein ”löysemmiltä”, jolloin myös sängyn keskiosa, jossa kahden patjan reunat kohtaavat, pysyy pehmeämpänä. Tätä ei välttämättä huomaa, kun kokeillaan kaupassa erillään olevia runkopatjoja. Patjoissa ja runkopatjoissa on molemmissa hyvät ja huonot puolensa, joten tämä ”keskialueen ongelmakohta” kannattaa tietysti suhteuttaa muihin plussiin ja miinuksiin sekä omiin tarpeisiinsa.
- Petauspatjoja valittaessa pariskunnat joutuvat päättämään ottavatko he yhden leveämmän vai kaksi erillistä petauspatjaa. Huomioitavaa on ainakin se, että tupalaleveä petauspatja saattaa tehdä sängystä hieman jämäkämmän oloisen. Silloin pehmeämmän ja kiinteämmän patjan välillä arpovan kannattaa todennäköisesti valita se pehmeämpi. Erilliset petarit taas päästävät nukkujan uppoamaan hieman syvemmälle sänkyynsä, joten sängyn yleisvaikutelma muodostuu aavistuksen pehmeämmäksi. Vaikutuksen voimakkuus riippuu tietysti myös henkilön painosta.
- Sänkyjen hinnoista voi tinkiä. Etenkin jos ostaa sängyt patjoineen päivineen kahdelle ujompikin tajuaa että alennusta sopii tiedustella.
- Uusi sänkysi voi vaatia kaverikseen uuden tyynyn. Vanha tyyny saattaa olla esimerkiksi liian korkea uuteen, kehoa paremmin mukailevaan sänkyyn. Myyjältä voi kysyä suosituksia ja testailla liikkeen valikoimista erilaisia tyynyjä mieleisesi sängyn kanssa.